Šifra predmeta |
Naziv predmeta |
HDOB31 |
BIOMARKERI LIPIDNE PEROKSIDACIJE |
Studijski program |
Hemija - Treći ciklus |
Semestar |
I (prvi) |
Obavezni/Izborni |
Izborni |
ECTS/Sati |
15 ECTS |
Uslovi pohađanja |
|
Nosilac predmeta |
|
Učesnici u nastavi |
Emeritus Prof. dr. Emin Sofić |
Ciljevi predmeta |
Ovim kursom želi se upoznati studente sa uzrocima i posljedicama lipidne peroksidacije (LP) u humanom organizmu, kao najizraženijem negativnom fenomenu djelovanja slobodnih radikala. Obzirom da LP predstavlja autokatalitički i najčešće ireverzibilni proces, koji se može usporiti antioksidantima, načini njenog ranog otkrivanja su od izuzetne važnosti. |
SADRŽAJ PREDMETA |
|
Nastavne jedinice |
1. Uzroci i mehanizam lipidne peroksidacije 2. Mehanizmi oksidativnog oštećenja tkiva (peroksidacija PNMK, oksidacija tiolnih grupa enzima, nastanak unakrsnih veza između malondialdehida i fosfolipida ili proteina, oksidativno cijepanje DNA itd.) i njegove destruktivne posljedice na membranske procese; 3. Primarni visokoreaktivni intermedijeri LP (alkil radikali, konjugirani dieni, peroksi i alkoksi radikali i lipidni hidroperoksidi); 4. Sekundarni produkti LP (kratkolančani isparljivi ugljikovodici (etan, eten, pentan), aldehidi, ketoni); 5. Krajnji proizvodi LP (izoprostani, malondialdehid, 4-hidroksinonenal, 4,5-dihidroksidecenal itd.) kao značajni medijatori ateroskleroze, koronarne bolesti, akutnog infarkta miokarda, reumatoidnog artritisa, sistemske skleroze; 6. Najnoviji biomarkeri lipidne peroksidacije: malondialdehid, 4-hidroksinonenal, 8-hidroksi-2-dezoksigvanozin (8-OHdG) itd. 7. Provjera znanja |
Opterećenja studenta (sati) |
Kontakt sati: 90 |
Praktičan rad: |
|
Seminari: | |
Priprema ispita: | |
Literatura - čitanje | |
Konsultacije: | |
Samostalni rad: |
|
Ukupno: |
|
Literatura |
1. Gerard-Monnier D. et al. (1997) Reactions of 1-methyl-2-phenylindole with malondialdehyde and 4-hydroxylalkenals. Analytical applications to a colorimetric assay of lipid peroxidation. Chem. Res. Toxicol. 11: 1184-1194 2. HalliwellB., GutteridgeJMC. (1999) FreeRadicalsinBiologyandMedicine 3rded. NewYork: OxfordUniversityPress: 140-84 3. Leonarduzzi G., Chiarpotto E., Biasi F., Poli G. (2005) 4-Hydroxynonenal and cholesterol oxidation products in atherosclerosis. Mol Nutr Food Res; 49: 1044-9 4. Marnett LJ (2002) Oxyradicals, lipid peroxidation, and DNA damage. Toxicology 181-182: 219-222. 5. Mateos R., Lecumberri E., Ramos S., Goya L., Bravo L. (2005) Determination of malondialdehyde (MDA) by high – performance liquid chromatography in serum and liver as a biomarker for oxidative stress. Application to a rat model for hypercholesterolemia and evulation of the effect of diets rich in phenolic antioxidants from fruits. Journal of Chromatography B, 827: 76-82 |
Provjera znanja i ocjenjivanje |
Testovi tokom kursa: 40 (min 22) |
Seminarski rad: 20 (min 11) |
|
Završni ispit: 40 (min 22) |
|
Ukupno : 100 (min 55) |
|
Napomena |
45 sati ukupno vježbi i seminarskih radova |