Šifra predmeta |
Naziv predmeta |
HDOB33 |
Prirodni produkti kao antioksidansi |
Studijski program |
Hemija - Treći ciklus |
Semestar |
II (drugi) |
Obavezni/Izborni |
Izborni |
ECTS/Sati |
15 ECTS |
Uslovi pohađanja |
|
Nosilac predmeta |
|
Učesnici u nastavi |
Prof. dr. Milka Maksimović |
Ciljevi predmeta |
Upoznavanje studenata sa karakterizacijom, osobinama i metodama određivanja prirodnih antioksidanasa. |
SADRŽAJ PREDMETA |
|
Nastavne jedinice |
1. Biološke oksidacije i antioksidansi 2. Značaj i izvori antioksidanasa 3. Enzimi 4. Vitamini 5. Polifenoli i flavonoidi 6. Terpeni i karotenoidi 7. Metode određivanja antioksidacijske aktivnosti |
Opterećenja studenta (sati) |
Kontakt sati: 90 |
Praktičan rad: |
|
Seminari: | |
Priprema ispita: | |
Literatura - čitanje | |
Konsultacije: | |
Samostalni rad: |
|
Ukupno: |
|
Literatura |
1. N. Smirnoff (2005) Antioxidants and Reactive Oxygen Species in Plants, Blackwell Publishing. 2. L. Packer (2001) Handbook of Antioxidants, CRC Press. 3. E. T. Denisov, I. B. Afanas'ev (2005) Oxidation and Antioxidants in Organic Chemistry and Biology, CRC Press. 4. L. J. Cseke, A. Kirakosyan, P. B. Kaufman, S. Warber, J. A. Duke, H. L. Brielmann (2006) Natural Products from Plants, Taylor & Francis. |
Provjera znanja i ocjenjivanje |
Testovi: |
Seminarski rad: 50 (min 25) |
|
Završni ispit: 50 (min 30) |
|
Ukupno : 100 (min 55) |
|
Napomena |
45 sati ukupno vježbi i seminarskih radova |