18 Jan, 2021
BosnianBAEnglish (UK)

Adresa:
BIBLIOTEKA ODSJEKA ZA HEMIJU
Prirodno-matematički fakultet
Zmaja od Bosne 33-35
71000 Sarajevo

Voditelj:
Edita Spahić, dipl. bibliotekar, šef Biblioteke Prirodno-matematičkog fakulteta Sarajevo

Telefon:
+387 33 723 753

E –mail:
Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.

Radno vrijeme:
ponedeljak – petak 08 - 16 h


O BIBLIOTECI

Biblioteka za oblast hemije počela je sa radom 1955. godine kao sastavni dio biblioteke Filozofskog fakulteta, a akademske 1960/61. godine, sa osnivanjem Prirodno-matematičkog fakulteta, djeluje kao zasebno odjeljenje - Biblioteka Odsjeka za hemiju.

Biblioteka je do 1991. godine redovno nabavljala stručnu literaturu i primala časopise iz oblasti hemije na engleskom, njemačkom, ruskom i drugim jezicima. Nažalost, u toku rata devastirane su prostorije Biblioteke i uništen je veći dio fonda.

Tokom poslijeratnih godina uz veliku pomoć Federalnog Ministarstva za obrazovanje, organizacija WUS i SABRA, kao i nesebičnim zalaganjem osoblja Odsjeka za hemiju i volonterskim radom studenata hemije uspješno je izvršena revitalizacija Biblioteke. Obogaćen je bibliotečki fond, osposobljene su prostorije za korisnike i osnovan kompjutersko-informacioni centar „Biblio-Internet“.

Prirodno-matematički fakultet je 2007. godine potpisao ugovor o uključenju svojih biblioteka u COBISS sistem (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi), a 2008. godine Biblioteka Odsjeka za hemiju postala je punopravan i aktivan član u sistemu COBISS.

Biblioteka Odsjeka za hemiju je po svojoj vrsti i namjeni naučno-stručna biblioteka poluotvorenog tipa. Od početka svog rada Biblioteka je bila velika pomoć naučno-nastavnom osoblju, studentima, učenicima, kao i stručnjacima iz hemijske i srodnih industrija u njihovom istraživačkom radu.

Prostor

 

- čitaonica sa mogućih 50 mjesta,
- kompjuterski centar Biblio-Internet sa 11 radnih mjesta i internet konekcijom,
- spremišta za bibliotečki fond.


Fond

Biblioteka Odsjeka za hemiju trenutno raspolaže sa oko 10.000 inventarnih jedinica. Bibliotečki fond čine: monografske publikacije, diplomski i magistarski radovi, doktorske disertacije, CD ROM zbirka radova i časopisi.

 

Studirajte hemiju

Promo letak

 

logo

 
 
Na početak