16 Jan, 2021
BosnianBAEnglish (UK)

BAZE I KATALOZI

*Za informacije o načinu pristupa dostupnim bazama podataka obratiti se bibliotekaru.

 

SCIENCE DIRECT*je baza podataka izdavača Elsevier, jednog od najpoznatijih svjetskih izdavača, koja obuhvata časopise iz gotovo svih naučnih područja. Iz časopisa je moguće dobiti bibliografske reference sa apstraktima, a Nacionalna i univerzitetska biblioteka i Univerzitet u Sarajevu imaju potpuni pristup većem broju časopisa sa cjelovitim tekstom.

EBSCO DATABASE* Ovaj servis omogućava pretraživanje više različitih baza podataka kao naprimjer:
  • Academic Search Complete – multidisciplinarna baza sa cjelovitim tekstom u velikom broju recenziranih naučnih časopisa iz oblasti prirodnih nauka.
  • Medline – najveća i najpoznatija baza podataka koja indeksira naučne časopise iz područja biomedicinskih nauka.
  • Business Source Complete – cjeloviti tekstovi iz naučnih i stručnih časopisa za oblast ekonomije i menadžmenta.

EMERALD DATABASE* omogućava pristup cjelovitom tekstu članaka iz naučnih i stručnih časopisa za oblasti menadžmenta, inžinjerstva, informatike, tehnologije i bibliotekarstva. Pretraživanje je moguće vršiti po različitim kriterijima, te preuzimati, printati i e-mailovati članke.

ISI Web of Knowledge* je multidisciplinarnog sadržaja i predstavlja veliku podršku u naučno-istraživačkom radu. Web of Knowledge je host za nekoliko baza podataka drugih proizvođača.
Za prirodne nauke najinteresantniji je Web of Science gdje je omogućen je pristup na:
  • Science Citation Index Expanded,
  • Social Sciences Citation Index,
  • Arts & Humanities Citation Index,
  • Current Contents Connect, ...

Web of Science obezbjeđuje neprekidan pristup aktuelnim i retrospektivnim multidisciplinarnim informacijama najprestižnijih i visoko utjecajnih istraživačkih časopisa u svijetu. 

IOP* Institute of Physcis je izdavač velikog broja elektronskih časopisa pretežno iz oblasti fizike i srodnih disciplina, ali i iz oblasti modeliranja, simulacija, nanotehnologije, nauke o materijalima, metrologije itd. Svi časopisi odnosno naučni članci su dostupni u punoj verziji, i to je eksluzivna mogućnost za korisnike Akademske mreže Univerziteta u Sarajevu!

COBISS program (Kooperativni online bibliografski sistem i servisi) omogućava korisnicima da pretražuju online bibliografsku bazu Bosne i Hercegovine, kao i susjednih zemalja.

 

 

Studirajte hemiju

Promo letak

 

logo

 
 
Na početak