U periodu od 13. do 15. marta 2015. godine u Sarajevu je održana The 1st Conference of Medical and Biological Engineering in Bosnia and Herzegovina (http://cmbebih2015.dmbiubih.org/) pod pokroviteljstvom krovne organizacije za medicinski i biološki inžinjering International Federation of Medical and Biological Engineering (IFMBE) čije je sjedište u Parizu. Odgovarajuća organizacija na nivou Bosne i Hercegovine Društvo za medicinski i biološki inžinjering (DMBIUBIH) je primljena početkom ove godine u punopravno članstvo ove prestižne organizacije.

Uposlenici Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, kao i članovi SAMOPHYS grupe imali su zapaženu ulogu na ovome skupu. Prvoga dana Konferencije nakon predavanja prof. dr. Ratka Magjarevića presjednika IFMBE-a, kao i prof. dr. Leandra Pecchie sa Univerziteta u Warwicku u Velikoj Britaniji, svoje predavanje po pozivu na temu Attoscience je održao akademik prof. dr. Dejan Milošević. Pozivno predavanje je bilo zapaženo i održano je pred više od 200 gostiju. Pored navedenih pozivnih predavača svoja predavanja po pozivu su izložili i prof. dr. Werner Mäntele (Institut für Biophysik der Johann Wolfgang Goethe-Universität), prof. dr. Yves Lemoigne (IFMP Ambilly France & CERN, Geneva, Switzerland) i niz drugih uglednih znanstvenika iz Evrope.

Spomenimo učešće i drugih članova Odsjeka za fiziku PMF-a, osobito članova grupe SAMOPHYS na ovome prestižnom skupu. Asistent sa Odsjeka za fiziku PMF-a i član SAMOPHYS grupe Dino Habibović je imao vrlo uspješnu poster prezentaciju pod nazivom Laser-induced nonlinear processes in molecules na kojoj je predstavio najnovije rezultate istraživanja grupe akademika Miloševića. Pored toga, doc. dr. Azra Gazibegović-Busuladžić, doc. dr. Adnan Beganović, te student Odsjeka za fiziku Edis Đedović su imali zapažen rad pod nazivom Fractal Analysis of Digital Mammograms. Pomenuti rad je prezentovao student Edis Đedović. Važno je napomenuti da je doc. dr. Adnan Beganović, vanjski suradnik Odsjeka za fiziku PMF-a, bio član Naučnog odbora i voditelj jedne od plenarnih sesija pod nazivom Biomedical Imaging and Image Processing.