OBAVJEŠTENJA I NOVOSTI

Odbrana završnog rada I ciklusa - Armana Halilović

Odbrana završnog rada I ciklusa studentice Armane Halilović održat će se 05.10.2018. godine u 11:30 u sali 418 na Odsjeku za fiziku.

TAIEX regionalna radionica: Obnovljivi izvori

Europska komisija u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslovna Bosne i Hercegovine i Društvom za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) organizuje po prvi put u BiH regionalnu radionicu u oblasti biomedicinskog inžinjeringa: TAIEX događaj 65377 – BA – TAIEX Regionalna radionica, Biomedicinski inžinjering: Obnovljivi izvori koja će se održati u novembru 2018. godine u Bihaću
 
Pozivamo zainteresirane članove Odsjeka za fiziku, kao i studente da uzmu aktivno učešće u ovom događaju. Prijavu na događaj dostavite odgovorom na mail  Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH)  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .
Rok za prijavu na ovaj događaj je 09.11.2018. godine.

CERN exhibition Art@CMS

Pozivaju se studente fizike da posjete izložbu Art@CMS. Organizatori izložbe su Ambasada republike Francuske u BiH, CERN i Društvo za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet". Otvorenje izložbe je planirano za 16.10.2018. u 18h, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3.

U prilogu se nalazi zvanična pozivnica za ovaj događaj. Invitation

Studirajte fiziku, budite kreativni

Nedavna istraživanja uz pomoć MRI ispituju vezu između pravilnog učenja/studiranja fizike i kreativnog razmišljanja. Više o tome

Odbrana diplomskog rada - Duvnjak Ilhana

Odbrana diplomskog rada kandidatkinje Ilhane Duvnjak obavit će se 25.09.2018. godine sa početkom u 11:00h u sali 318 na Odsjeku za fiziku

ALICE masterclass

Danas je na Odsjeku za fiziku grupa studenata koja je prisustvovala ROOT workshopu prošla kroz ALICE masterclass pod vodstvom dr. Yiote Foka i Margolzate Anne Janik iz CERN-a.

Opširnije: ALICE masterclass

Diplomski - Ugarak Fehima

Odbrana diplomskog rada kandidatkinje Fehime Ugarak održat će se 20.09.2018. godine sa početkom u 10:00h u sali 404, na Odsjeku za fiziku.

Popularno predavanje dr. Axela Naumanna

Popularno predavanje dr. Axela Naumanna

Pozivamo sve učenike srednjih škola, kao i sve one koji studiraju fiziku ili razmišljaju o tome, ili je jednostavno vole i čini im se interesantna, da prisustvuju popularnom predavanju dr. Axela Naumanna, fizičara i software developera iz CERN-a. Predavanje će se održati u četvrtak 13.09.2018. godine u Malom amfiteatru na Prirodno-matematičkom fakultetu u 18 h.

Nemojte propustiti priliku da saslušate, upoznate i razgovarate sa sjajnim svjetskim fizičarem čiji rad je utkan u mnoga značajna otkrića u CERN-u, koji je jedno od glavnih imena što se tiče razvoja računarskih kodova za obradu velikog broja podataka (ROOT), i koji je sjajan govornik i sagovornik. Predavanje će biti održano na engleskom jeziku.

Više o predavaču možete saznati npr. na ovom linku

Dobro došli!