OBAVJEŠTENJA I NOVOSTI

Odbrana završnog - diplomskog rada kandidata Jugo Elmira

Odbrana završnog - diplomskog rada kandidata Jugo Elmira će se održati u ponedjeljak 18.02.2019. godine u sali 318 na Odsjeku za fiziku sa početkom u 13:30h.

Susret povodom 75 godina profesora Kenana Suruliza

Susret posvećen prof. dr. Kenanu Surulizu, koji je u 2018-oj navršio 75 godina, se planira održati na Prirodno-matematičkom fakultetu u Sarajevu 6. i 7. juna 2019. Cilj susreta je da okupi bivše diplomanate i saradnike Odsjeka za fiziku PMF-a u Sarajevu koji bi ovom prilikom mogli predstaviti tematiku svog rada u obliku kraćeg predavanja.  Svi penzioneri sa Odsjeka za fiziku i bivši saradnici profesora Suruliza su posebno dobrodošli.

Molimo Vas da prijavite svoje učešće na stranici  https://indico.cern.ch/event/783819/ ili se javite na e-mail adresu nekog od organizatora ukoliko namjeravate učestvovati na ovom susretu.

Srdačni pozdravi u ime organizatora,

Damir Bečirević (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)
Ilja Doršner (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)
Svjetlana Fajfer (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)
Azra Gazibegović-Busuladžić (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)
Dejan Milošević (Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.)

Mogućnost posjete CERN-u

I ove godine je u saradnji sa kolegama iz CERNa, Sveučilišta u Zagrebu i Sveučilišta u Splitu dogovoreno da se
šest nastavnika fizike iz BiH pridruži kolegama iz Hrvatske u organiziranoj posjeti CERN-u. Posjet je planiran u
periodu od 14-18 aprila. Put Zagreb-CERN-Zagreb finansira Ministarstvo znanosti i obrazovanja RH, a smještaj u CERN-u
u dvokrevetnim sobama sam CERN. Troškovi hrane i puta do Zagreba su u ličnom aranžmanu.
Zainteresirani kandidati treba da se jave na mail Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. ili Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli.
Raspoloživi broj mjesta je popunjen 25.01.2019. godine.
Više o prošlogodišnjim iskustvima možete pročitati ovdje.

Prof. dr. Dejan Milošević sa Odsjeka za fiziku dobitnik nagrade Georg Forster

Prof. dr. Dejan Milošević sa Odsjeka za fiziku dobitnik nagrade Georg Forster
 
Akademik prof. dr. Dejan Milošević ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade Georg Forster. Nagrada iznosi 60,000 Eura. Georg Forster nagrada se dodeljuje  naučnicima kao priznanje za dosadašnja dostignuća u istraživanju. Dodjeljuje se onim akademicima čija su temeljna otkrića, nove teorije ili uvidi imali značajan uticaj na naučnu disciplinu kojom se bave i šire. Nagrada Georg Forster dodjeljuje se naučnicima od kojih se očekuje da nastave sa  istraživačkim radom i razvojem u okvirima specifičnih izazova sa kojima se suočavaju kao naučnici iz zemalja u razvoju.
Više o nagradi na 
 

Profesor sa Odsjeka za fiziku dobitnik državne nagrade

Akademik prof. dr. Dejan Milošević dobitnik državne nagrade u oblasti nauke za uspjehe na međunarodnom planu

 
Akademik prof. dr. Dejan Milošević dobitnik državne nagrade u oblasti nauke za uspjehe na međunarodnom planu
 

Na svečanoj sjednici Vijeća za nauku Bosne i Hercegovine održanoj 14. decembra 2018. godine u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine ministar civilnih poslova gospodin Adil Osmanović uručio je nagradu u oblasti nauke u Bosni i Hercegovini za uspjehe na međunarodnom planu akademicima prof. dr. Dejanu Miloševiću, profesoru na Odsjeku za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta u Univerziteta u Sarajevu, i prof. dr. Dragoljubu Mirjaniću, profesoru Medicinskog fakulteta u Banjoj Luci.

Opširnije: Profesor sa Odsjeka za fiziku dobitnik državne nagrade

Odbrana završnog rada I ciklusa - Armana Halilović

Odbrana završnog rada I ciklusa studentice Armane Halilović održat će se 05.10.2018. godine u 11:30 u sali 418 na Odsjeku za fiziku.

TAIEX regionalna radionica: Obnovljivi izvori

Europska komisija u suradnji sa Ministarstvom civilnih poslovna Bosne i Hercegovine i Društvom za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH) organizuje po prvi put u BiH regionalnu radionicu u oblasti biomedicinskog inžinjeringa: TAIEX događaj 65377 – BA – TAIEX Regionalna radionica, Biomedicinski inžinjering: Obnovljivi izvori koja će se održati u novembru 2018. godine u Bihaću
 
Pozivamo zainteresirane članove Odsjeka za fiziku, kao i studente da uzmu aktivno učešće u ovom događaju. Prijavu na događaj dostavite odgovorom na mail  Društva za medicinski i biološki inžinjering u Bosni i Hercegovini (DMBIUBIH)  Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je vidjeli. .
Rok za prijavu na ovaj događaj je 09.11.2018. godine.

CERN exhibition Art@CMS

Pozivaju se studente fizike da posjete izložbu Art@CMS. Organizatori izložbe su Ambasada republike Francuske u BiH, CERN i Društvo za promociju prirodnih nauka "Nauka i svijet". Otvorenje izložbe je planirano za 16.10.2018. u 18h, u galeriji Akademije likovnih umjetnosti, Obala Maka Dizdara 3.

U prilogu se nalazi zvanična pozivnica za ovaj događaj. Invitation