OBAVJEŠTENJA I NOVOSTI

Posjeta Institutu za fiziku i Institutu "Ruđer Bošković" u Zagrebu

Studenti odsjeka za fiziku Prirodno-matematičkog fakulteta sa III i IV godine su u petak, 16.12.2016. godine posjetili Institut za fiziku i institut „Ruđer Bošković“ u Zagrebu, u pratnji profesorice doc.dr. Maje Đekić. Cilj ove posjete je bilo upoznavanje sa modernim eksperimentalnim metodama koje se koriste u oblastima fizike kojima se naučnici na ovim institutima bave.
Uvodno predavanje o Institutu za fiziku održao je direktor dr. Slobodan Milošević. Studenti su obišli laboratorij za ultra hladne atome, laboratorij za femtosekundnu spektroskopiju, laboratorij za fiziku površina, AFM laboratorij, laboratorij za CVD sintezu, laboratorij za kriogenska istraživanja i laboratorij za fiziku hladne plazme. Tokom obilaska, studenti su slušali o istraživačkom radu naučnika, budućim projektima i idejama koje planiraju realizirati te kroz diskusiju i pitanja saznali više o radu laboratorija kao i samih uređaja koje naučnici koriste u svoje istraživačke svrhe (femtosekundni laser, ATM, STM, ukapljivač helijuma i mnoge druge). Također, naglašena je primjena svih ovih tehnika u drugim naučnim disciplinama kao i uloga fizike u svim interdisciplinarnim istraživanjima.

 
Na institutu „Ruđer Bošković“ studenti su imali priliku da vide Van de Graaffov generator kao i ostale uređaje za proučavanje interakcije jonskih snopova i materijala, nuklearnih reakcija i fizike čestica.  Susret je protekao u jako dobroj atmosferi, te su studenti pozvani da ponovo dođu kao doktorandi ili saradnici na projektima.
Nakon posjete, mladi sarajevski fizičari su iskoristili slobodno vrijeme da uživaju u adventskom duhu koji se prožima Zagrebom, a sutradan, nakon ponovnog obilaska i šetnje kroz grad, kao i posjeti Tehničkom muzeju u Zagrebu, su stigli nazad u Sarajevo. 

Arman Korajac, student 4. godine.