OBAVJEŠTENJA I NOVOSTI

Još jedan u nizu uspjeha mladih bh. fizičara

Ove godine Bosna i Hercegovina je pozvana da po prvi put učestvuje na Romanian Master of Physics, međunarodnom takmičenju iz fizike za učenike srednjih škola, održanog  od 16. do 19. oktobra u Bukureštu.  Izbor ekipe BiH za ovo takmičenje izveden je u 2 dijela: online kvalifikacijama te izbornom takmičenju. Sve aktivnosti vezane za izbor ekipe i učestvovanje ekipe Bosne i Hercegovine na krajnje takmičenje u Bukureštu realizovali su bivši takmičari iz fizike: Selver Pepić, Nudžeim Selimović, Senad Isaković (PMF Sarajevo, Odsjek za fiziku), Amer Ajanović (METU University Ankara, fizika i elektrotehnika) i Zoran Šukurma (Uni Wien, fizika).

Na online takmičenju pozvani su svi učenici srednjih škola u Bosni i Hercegovini, uključujući i sve učenike sa državnog i federalnog takmičenja za učenike srednjih škola. U sklopu online takmičenja učenici su u roku od sedam dana trebali riješiti osam zadataka i poslati njihova rješenja na email Društva fizičara. Najboljih deset učenika pozvano je da učestvuje na izbornom takmičenju, koje je održano tokom vikenda 27. – 28. septembra u prostorijama Međunarodne srednje škole Sarajevo i Tursko-bosanskog koledža. Test se po uzoru na Međunarodnu olimpijadu iz fizike sastojao od teorijskog dijela od tri zadatka i eksperimentalnog dijela od dva zadatka. Najbolji uspjeh na ovom takmičenju ostvarili su

  • Nermedin Džeković, Međunarodna srednja škola Sarajevo, 3. razred,
  • Bahrudin Trbalić, Međunarodna srednja škola Sarajevo, 3. razred,
  • Naida Dedić, Gimnazija Visoko, 4. razred,
  • Haris Popovac, Međunarodna srednja škola Sarajevo, 3. razred,
  • Dunja Radić, Međunarodna srednja škola Sarajevo, 4. razred.

Ovih pet učenika su time stekli pravo da predstavljaju Bosnu i Hercegovinu na krajnjem takmičenju.

Prije odlaska na takmičenje, organizovane su pripreme 09. – 12. oktobra u prostorijama Međunarodne srednje škole u Sarajevu, nakon čega je ekipa otputovala u Bukurešt 14. oktobra. U finansiranju putovanja pomogao nam je Centrotrans čiji uposlenici su nam omogućili popust na karte Sarajevo – Beograd – Sarajevo. Uz to, prodavnica Rašmer je pomogla pri kupovini „uniforme“ za takmičare.

Osim takmičara, članovi ekipe bili su i vođe ekipe Selver Pepić, Nudžeim Selimović i Senad Isaković, čiji su radni zadaci tokom takmičenja bili prevođenje zvaničnih zadataka takmičenja sa engleskog na bosanski jezik, pregledanje rješenja takmičara, moderacija bodova sa lokalnim profesorima (žalbe), te briga za smještaj takmičara (i organizovanje slikanja sa medaljama :) )

Ekipa Bosne i Hercegovine postigla je veliki uspjeh na takmičenju i pored teških zadataka, osvojivši tri srebrene medalje, jednu bronzanu medalju i jednu pohvalu. Ovime je po prvi put osvojeno više od jedne medalje na jednom međunarodnom takmičenju iz fizike, te smo po prvi put bili bolji od ekipe Srbije i Matematičke gimnazije, koji su već dugi niz godina najbolji u regionu. Uz to, sami organizatori takmičenja su bili iznenađeni rezultatima, te su nas detaljno ispitali o načinu na koji spremamo takmičare.

Takmičari koji su osvojili nagrade su

  • Bahrudin Trbalić - srebrena medalja.
  • Naida Dedić - srebrena medalja,
  • Nermedin Džeković - srebrena medalja,
  • Haris Popovac - bronzana medalja, i
  • Dunja Radić - pohvala.

Zbog postignutog uspjeha, ekipu je organizator pozvao da i sljedeće godine učestvuje na takmičenju, na kojem se nadamo da će ostvariti još veći uspjeh, te donijeti prvu zlatnu medalju u historiji Bosne i Hercegovine sa međunarodnih takmičenja iz fizike.

Sve zadatke, njihova rješenja, i imena autora zadataka možete naći na linku
https://drive.google.com/folderview?id=0BzD6zTjiYz9PWWhhalVkbHRveFU&usp=sharing

Zvanične rezultate i listu ekipe za RMPh 2014 možete pogledati na
http://rmph.lbi.ro/2014/index.php?id=participants_physics
http://rmph.lbi.ro/2014/index.php?id=results_physics

Selver Pepić